Zamieszczone przez Big
[O1] Tour Combi 1,6 BFQ - szarpnięcie podczas wysprzęglania
Zwiń
X
-
[O1] Tour Combi 1,6 BFQ - szarpnięcie podczas wysprzęglania
Jestem tutaj nowy więc na początku chciałbym przywitać wszystkich forumowiczów. Forum śledzę od kwietnia, kiedy zdecydowałem się na kupno Skody Octavii.
Jak już napisałem w temacie, jestem szczęśliwym posiadaczem Octavii Tour Combi z silnikiem 1,6 BFQ tylko w benzynie. Autko zamówiłem w salonie (Plichta w Gdańsku) pod koniec kwietnia kwietniu i odebrałem pod koniec czerwca. Przejechałem nim ponad 5 tyś. km i nie odnotowałem żadnych problemów poza tymi które opisze poniżej.
Otóż często, podczas porannego (na zimno) ruszania kiedy delikatnie puszczam sprzęgło następuje dość mocne, gwałtowne szarpnięcie, po czym autko rusza z miejsca. Szarpnięcia nie ma lub jest prawie niewyczuwalne kiedy przed wrzuceniem biegu poruszam trochę sprzęgłem - kilkukrotne wciśnięcie i puszczenie pedału.
Czy któryś z forumowiczów się spotkał z takim lub podobnym problemem ? Podczas normalnej eksploatacji nie mam żadnego problemu, sprzęgło chodzi bez zarzutów.
Podjechałbym z tym do ASO, ale najgorsze jest to, że tego problem występuje tylko podczas pierwszego ruszania i nikt może mi na słowo nie uwierzyć o co chodzi - na 90% mnię zleją chyba że komputer rejestruje tego typu anomalie. Mechanikiem nie jestem i budowę sprzęgła znam tylko z teorii, więc nie chce się w tym temacie wymądrzać.
Mam jeszcze jeden problem, strasznie głośno tykający elektrozawór przy filtrze węglowym (po lewej stronie silnika poniżej zbiornika wyrównawczego z płynem do chłodnicy). Czytałem na tym na forum, że ten typ tak ma. Czasami, jak wolno jadę lub stoję to słychać go nawet w kabinie co mnię denerwuje. Da się coś z tym zrobić, czy w ASO uznaliby to za usterkę i podjęliby się wymiany w ramach gwarancji ?
Za pomoc w diagnozie byłbym wdzięczny.
--
Pozdrawiam
Sławek
-
-
Ten cykający zawór można "obłożyć" pianką izolacyjną ( taką do rur ) i całość złapać opaską. Miałem tak zrobione w Cordobie 1,6 ALM i było dużo ciszej.
Co do sprzęgła to może warto by sprawdzić czy wysprzęglik nie jest zapowietrzony... :niewiemJest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez sgasiorowskiOtóż często, podczas porannego (na zimno) ruszania kiedy delikatnie puszczam sprzęgło następuje dość mocne, gwałtowne szarpnięcie, po czym autko rusza z miejsca. Szarpnięcia nie ma lub jest prawie niewyczuwalne kiedy przed wrzuceniem biegu poruszam trochę sprzęgłem - kilkukrotne wciśnięcie i puszczenie pedału.
- dynamiczne ruszenie - wtedy nie dudni
- kilkukrotne ruszenie na półsprzęgle (jak przy podjeżdżaniu w korku) wtedy też nie dudni.
Co dziwne nie dzieje się tak każdego dnia, tylko nieraz.
Już nie raz miałem koszmary (finansowe) o wymianie sprzęgła, ale śmigam tak już 30.000 - 40.000 km, a może więcej i nie wiem co to jest.
[ Dodano: Sro 21 Paź, 09 23:49 ]
Zamieszczone przez sgasiorowskiMam jeszcze jeden problem, strasznie głośno tykający elektrozawór przy filtrze węglowym (po lewej stronie silnika poniżej zbiornika wyrównawczego z płynem do chłodnicy). Czytałem na tym na forum, że ten typ tak ma. Czasami, jak wolno jadę lub stoję to słychać go nawet w kabinie co mnię denerwuje. Da się coś z tym zrobić, czy w ASO uznaliby to za usterkę i podjęliby się wymiany w ramach gwarancji ?pozdrawiam - Darek
Komentarz
-
Komentarz